Akıllı cihazlar nesnelerin interneti teknolojisiyle 2020 yılında daha çok yaşam alanımızda olacak. Teknoloji trendleri böyle diyor. Evde, okulda, işte günlük hayatımıza bu yıl daha çok girecek bu trend, birbirlerine ve dolayısıyla da internet ağına bağlı cihazlar demek... Bu da siber saldırıların artık yalnızca bilgisayarlar ve Web siteleri değil, evde kullandığınız sıradan bir buzdolabı ya da çocuğunuz için eve taktırdığınız güvenlik kamerasının da hacklenebileceği, eve girip çıkışınızı hiç tanımadığınız, uluslararası ya da 17 yaşındaki kapı komşunuzun oğlu tarafından sisteme erişebilmesi anlamına geliyor. Bu tehdit zaten yeni bir olgu değil, 2020 yılında dünyadaki siber saldırılarda patlama yaşanacağı söyleniyor. Örneğin: Kaspersky'ın Gerçek Zamanlı Siber Tehdit haritasından (https://cybermap.kaspersky.com/tr) online olarak yapılan siber saldırıları görebilirsiniz.
Teknoloji geliştikçe, teknolojik ürünlerin birbirleriyle bağlantısı, veri aktarım yöntemleri, diyalog ve daha hızlı sorun çözme kabiliyetlerinin yanında kişisel ve veri güvenlik sorunu ise en büyük kaygımız oluyor. Uzmanların öngörüsü de siber savunma yatırımlarının da önemine dikkat çeker nitelikte. Siber saldırı kâbusu 2020 yılında en çok kaygılanılan dijital tehdit olarak belirlendi.
Cyber Attack ya da Siber Saldırı nedir?
Wikipedia siber saldırıyı: Bilgisayarlarda ve bilgisayar ağlarında yapılan kötü amaçlı saldırı, bir varlığın yetkisiz erişimini açığa vurmak, değiştirmek, devredışı bırakmak, imha etmek, çalmak veya yetkisiz erişim sağlamak için yapılan girişim olarak tanımlıyor.
Hackerlar, devlet kurumlarına, kişilere, özel kurumlara, bankalara, internet sitelerine, bilgisayarlara, yerel ve ulusal güvenlik birimlerine, enerji nakil hatlarına ve enerji sistemlerine, şahıslara saldırı amacıyla virüs yazılımlar göndererek bilgileri ele geçirmek ya da sistemlerini kullanılmaz hale getirmek için siber saldırı yaparlar. Siber saldırı ile kurum, devlet, kişi fark etmeksizin tüm işlemleriniz, bilgileriniz, dakika dakika hangi işlemi yaptığınız takip, tahrip, manipüle edilebilir, yaklaşık 200 güne kadar bu tehlikenin farkında bile olamayabilirsiniz.
Artık sıcak savaş ve soğuk savaştan sonra dünya ülkeleri soğuk savaşı daha dijital ve internet ve uydular gibi teknolojik yöntemlerle oturdukları yerden siber saldırılarla sürdürmektedir. Diplomatik, ekonomik, bilgi üstünlük sağlamak amaçlı, siber saldırılar yapmaktadır. Ülkemiz de zaman zaman uluslararası kaynaklardan siber saldırı fırtınasına maruz bırakılmaktadır.